Alles wat u moet weten over spierontspanners
Chronische spierpijn kan een slopende aandoening zijn. Als je last hebt van chronische spierpijn, heb je misschien overwogen om een spierverslapper te nemen om het ongemak te verlichten. Voordat u medicijnen neemt, is het echter belangrijk te weten hoe ze werken en wat hun mogelijke bijwerkingen zijn. Hier volgt een overzicht van wat u moet weten over spierontspanners en hoe ze werken.
Soorten spierontspanners
Er zijn twee belangrijke soorten spierontspanners: spierontspanners zonder recept en spierontspanners op recept. Spierontspanners zonder recept zijn vrij verkrijgbare geneesmiddelen zoals ibuprofen, aspirine, naproxen natrium en acetaminofen. Medicijnen op recept zijn meestal sterker dan medicijnen zonder recept en kunnen ernstige bijwerkingen hebben. Veel voorgeschreven spierontspanners zijn cyclobenzaprine (Flexeril), carisoprodol (Soma), metaxalone (Skelaxin), orphenadrine (Norflex), chlorzoxazone (Parafon Forte DSC), tizanidine (Zanaflex), diazepam (Valium) en baclofen (Lioresal).
Hoe werken spierontspanners?
De meeste voorgeschreven spierontspanners werken door de zenuwimpulsen te blokkeren die uw spieren vertellen samen te trekken. Dit helpt de spanning en stijfheid van de spieren te verminderen, wat kan helpen de pijn te verlichten die gepaard gaat met spanning of spasmen in de spieren. Daarnaast werken sommige spierontspanners ook door de niveaus van neurotransmitters in de hersenen te veranderen, wat het pijngevoel in het lichaam verder kan verminderen.
Bijwerkingen van spierontspanners
Het is belangrijk om te onthouden dat alle medicijnen potentiĆ«le risico’s en bijwerkingen met zich meebrengen; dit geldt ook voor spierontspanners. Enkele veel voorkomende bijwerkingen die kunnen optreden bij het innemen van een spierverslapper zijn duizeligheid, slaperigheid, wazig zien, misselijkheid, braken, droge mond of keel irritatie. Als een van deze bijwerkingen optreedt terwijl u een spierverslapper gebruikt, is het belangrijk dat u onmiddellijk contact opneemt met uw arts, zodat deze u kan adviseren over het al dan niet stoppen met het innemen van de medicatie of het aanpassen van uw dosis.
Spierontspanners kunnen een effectieve manier zijn om chronische pijn veroorzaakt door gespannen of strakke spieren te beheersen; het is echter belangrijk om te begrijpen hoe ze werken en welke mogelijke risico’s eraan verbonden zijn voordat je met een nieuw medicijn regime begint. Zorg ervoor dat u met uw arts spreekt over eventuele vragen of zorgen voordat u aan een nieuw handelingsplan met spierontspanners begint, zodat u veilig blijft terwijl u verlichting van uw symptomen vindt! Bij Faceland bent u hiervoor bij het goede adres.