Dit moet je dan als je rugpijn hebt

De nieuws/forum site voor artsen

Dit moet je dan als je rugpijn hebt

Wist je dat in Nederland gemiddeld ongeveer 2 miljoen mensen last hebben van nekpijn of rugpijn? Dit zijn heel veel mensen. Veel van deze pijn komt door leefstijlfactoren, zoals veel stilzitten. Hier kunnen simpele leefstijlaanpassingen bij helpen. In sommige situaties zijn er helaas behandelingen nodig. In dit artikel lees je hier meer over.

Soort rugpijn

Voordat je weet hoe je jouw rugpijn kunt behandelen moet je weten wat voor soort rugpijn je hebt. Er zijn namelijk veel verschillende soorten rugpijn. Zo kan je rugpijn hebben, waarbij je alleen pijn in je rug hebt. Daarnaast zijn er ook soorten rugpijn, waarbij je ook pijn hebt in je benen, billen, heupen en liezen. Voor elke soort rugpijn is er een benaming. Een voorbeeld is bijvoorbeeld discogene pijn. Dit is een rugpijn, waarbij je last hebt van lage rugpijn en de pijn vanuit de tussenwervelschijf komt. Een ander voorbeeld is lumbosacrale radiculaire rugpijn, waarbij je ook pijn hebt in je enkels of kuiten. De oorzaak van deze soort rugpijn is een geïrriteerde zenuwwortel. Daarnaast kan je een rug- of nekhernia hebben. Hierbij is de rug- of nekhernia de oorzaak dat je rugpijn krijgt. De hernia drukt namelijk op een zenuw, die de rug- of nekpijn veroorzaakt. De pijn kan ook uitstralen naar andere lichaamsdelen, zoals je been, voet en billen. De meeste mensen met een rughernia hebben voornamelijk pijn onderin de rug. Een ander symptoom van een rughernia is dat je been doof, prikkelend of branderig aanvoelt. Denk je dat je een rug- of nekhernia hebt? Neem dan contact op met de huisarts om dit te laten onderzoeken.

Soort behandeling

Als je eenmaal weet wat voor soort rugpijn je hebt kan de juiste behandeling worden toegepast. Als je rugpijn bijvoorbeeld komt door een verkeerde houding kan een behandeling bij een oefentherapeut nodig zijn. Oefentherapeuten weten alles over beweging en houding. Ze helpen je een nieuwe houding aan te leren voor preventie van rugpijn. Als de rugpijn is veroorzaakt door een verkeerde beweging is vaak fysiotherapie een goede optie. De fysiotherapie laat je oefeningen doen om de rugpijn te verminderen en de volgende keer te voorkomen. Bij een hernia is meestal een operatie nodig. Hierbij zijn er twee soorten operaties mogelijk. 

Veranderingen van je leefstijl

Als de rug- of nekpijn wordt veroorzaakt door je leefstijl zijn er veranderingen nodig in je leefpatroon. Bijvoorbeeld veel achter de computer werken kan zorgen voor nek- of rugpijn. Je kunt hiervoor aanpassingen maken, door bijvoorbeeld een bureau aan te schaffen dat ook als staand bureau kan worden gebruikt. Een ergonomisch toetsenbord, muis en een groter beeldscherm kan ook klachten verminderen of voorkomen. Zorg daarnaast dat je regelmatig even opstaat en rondloopt.

Heb je een hernia en ben je op zoek naar een goede kliniek voor een operatie? Neem dan een kijkje op de website http://www.helios-klinieken.nl.