Droge ogen; wat kun je ertegen doen?

De nieuws/forum site voor artsen

Droge ogen; wat kun je ertegen doen?

Droge ogen kunnen ontzettend vervelend zijn. Je kunt namelijk last krijgen van een zanderig of branderig gevoel of je ogen voelen vermoeid aan. Er zijn nog meer klachten die je kunt krijgen als je droge ogen hebt, die zullen we later bespreken. Vermoed je dat je droge ogen hebt? In deze blog vertellen we je er een aantal dingen over. Als je klachten opmerkt is het wel altijd verstandig om even contact op te nemen met je huisarts, optometrist of oogarts. Bij Eyescan werken specialisten met veel betrokkenheid aan het oplossen van oogproblemen.

Wat zijn droge ogen?

Als je droge ogen hebt, betekent dat dat je ogen niet genoeg traanvocht aanmaken of dat de kwaliteit van het traanvocht niet voldoende is. Elke keer dat je knippert verdelen de oogleden het traanvocht gelijkmatig over het oog. Dit traanvocht dient om het oog te bevochtigen en om het hoornvlies te beschermen. Als de hoeveelheid of de samenstelling van dit traanvocht niet goed genoeg is, kun je droge ogen krijgen.

Hoe merk je dat je droge ogen hebt?

Er zijn een aantal verschillende manieren waarop je kunt merken dat je droge ogen hebt. Zo kun je last krijgen van een branderig, moe, geïrriteerd, jeukend of zanderig gevoel in je ogen. Ook kun je wazig zien of je oogleden zitten vastgeplakt. En het lijkt misschien tegenstrijdig, maar je kunt juist ook hele tranende ogen krijgen.

De oorzaak van droge ogen

Ook zijn er verschillende oorzaken aan te wijzen van droge ogen. Het zou kunnen dat een externe factor jouw droge ogen veroorzaakt. Heb je bijvoorbeeld een huis met een lage luchtvochtigheid? Of staat de airconditioning aan? Dan zou het daaraan kunnen liggen. Ook kun je droge ogen krijgen door het ouder worden, het dragen van contactlenzen, een ontsteking, tocht of rook. Als je werkt achter een beeldscherm of veel leest, kan het zo zijn dat je hierdoor te weinig knippert.

Onderzoek naar droge ogen

Om droge ogen te onderzoeken kan er worden gewerkt met een speciale kleurstof, waarna de ogen worden bekeken met blauw licht. Normaal gesproken kleurt het oog minimaal 10 seconden egaal, terwijl er bij problemen droge plekjes kunnen worden waargenomen.

Wat kun je doen tegen droge ogen?

Als je droge ogen hebt of andere problemen met je ogen ondervindt, is het altijd verstandig om langs je huisarts, optometrist of oogarts te gaan. Deze kan bekijken wat er precies aan de hand is en wat er tegen gedaan kan worden. Zo kunnen er bijvoorbeeld kunsttranen of oogzalf worden voorgeschreven. Ook kan er worden geprobeerd om de omgevingsfactoren aan te passen.