Fysiek sterk versus het uitvoeren van dagelijkse handelingen; het verschil tussen fysio- en ergotherapie.

De nieuws/forum site voor artsen

Fysiek sterk versus het uitvoeren van dagelijkse handelingen; het verschil tussen fysio- en ergotherapie.

Het kan lastig zijn; je hebt klachten en wilt hier wat aan doen, maar welke therapeut benader je hiervoor? Er zijn vele soorten therapeuten beschikbaar, de een specifieke dan de ander. Zo bestaan de ergotherapeut en de fysiotherapeut, maar wie doet nou wat? Ze hebben zeker overeenkomsten met elkaar; het doel is om beter te kunnen bewegen en hier zelfstandiger in te kunnen zijn. Het verschil is echter misschien te omschrijven als het verschil tussen het uit kunnen voeren van dagelijkse bezigheden en revalideren na een operatie. De grens hiertussen kan vaag zijn, vandaar dat ergotherapeuten en fysiotherapeuten vaak samenwerken. In onderstaand artikel wordt kort uitgelegd wat een fysiotherapeut doet en wat een ergotherapeut doet.

 

De fysiotherapeut bestaat al langer; vroeger werd je doorverwezen naar de heilgymnast als je last had van een blessure of moest revalideren, tegenwoordig is dat de fysiotherapeut.

De fysiotherapeut kan helpen in meerdere gevallen. Zo is het mogelijk dat je moeite hebt met bewegen vanwege een lichamelijke aandoening, of misschien ben je aan het revalideren van een zware operatie. Daarnaast zijn veel topsporters in contact met een fysiotherapeut om bij te houden of zij wel op de juiste manier bewegen. Het doel is hetzelfde; de fysiotherapeut helpt jou naar het juiste gebruik van het bewegingsorgaan om jouw bewegingsdoelen te bereiken.

Tip: Fysiotherapie in Helmond

 

De ergotherapeut is een relatief nieuwe vorm van therapie en heeft een ander doel dan de fysiotherapeut. De ergotherapeut helpt, net als de fysiotherapeut, bij bewegen. Echter is bewegen op zich niet het doel hier; het doel is om door middel van aangepaste beweging dagelijkse handelingen uit te kunnen voeren. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een permanente blessure die opnieuw moeten leren om een eitje te bakken of te fietsen. Ook kan de ergotherapeut helpen bij het opnieuwe aanleren van handelingen die nooit juist zijn aangeleerd, denk aan kinderen die niet goed hebben geleerd om zichzelf te verzorgen. Het doel van de ergotherapeut is dus vaak erg praktisch en wordt behaald door te kijken naar het bewegingsorgaan.

Uitgelicht: Fysiotherapie in Doetinchem

 

De conclusie is dus dat zowel de fysio – als de ergotherapeut via het bewegingsorgaan een specifiek doel willen behalen. De fysiotherapeut is er voor doelen specifiek gericht op beweging en de ergotherapeut werkt met laagdrempelige doelen gericht op het uitvoeren van dagelijkse handelingen. Beide therapeuten zien overlap in het werk dat zij doen en er wordt dan ook veel overlegd tussen deze takken van arbeid. De wereld van therapie biedt steeds meer voor de specifieke behoeften van de mens; het is een vooruitstrevende industrie.