Gezondheidsvoordelen van sauna’s

De nieuws/forum site voor artsen

Gezondheidsvoordelen van sauna’s

Sauna’s, zoals een finse sauna zijn niet alleen erg lekker om te nemen, maar ze zijn ook nog eens heel goed voor je lichaam en je geest. We zullen je in dit artikel op de hoogte brengen van enkele voordelen die sauna’s kunnen hebben voor jou.

Stress verminderen

Het verminderen van stress is voor veel gebruikers van sauna’s misschien wel het allerbelangrijkst. Het hebben van stress is volgens veel studies slecht voor de rest van je gezondheid. Veel verschillende ziekten zijn gerelateerd aan stress. Het is dus niet verkeerd stress zoveel mogelijk te verminderen.

Een sauna kan hiervoor zorgen. Het is een heerlijke rustige ruimte, zonder afleiding. De warmte ontspant de spieren, waardoor je rustig worden en je maakt endorfine aan. Als deze stof vrijkomt krijg je een positief gevoel in je lichaam.

Pijn verzachten

Naast stress verminderen kan een sauna zorgen voor het verzachten van pijnlijke spieren en gewrichten. Door de warmte neemt je bloedcirculatie toe en wordt het genezingsproces van je spieren versneld. Dit is met name erg fijn na een intensieve fysieke workout.

Afvalstoffen verwijderen

Doordat je in een sauna veel zweet verdwijnen de afvalstoffen uit je poriën. Onzuiverheden vinden hun weg makkelijker naar buiten, dan wanneer je niet zweet. Dit zorgt er natuurlijk ook weer voor dat je een schone huid krijgt. Dode huidcellen worden sneller vervangen door nieuwe cellen en de bacteriën worden uit je huid gespoeld.

Beter slapen

Uit onderzoek is gebleken dat het regelmatig bezoeken van een sauna kan zorgen voor een diepere en meer ontspannen slaap. Doordat endorfine op een ontspannen manier vrijkomt kun je ’s avonds makkelijker tot rust komen.

Er zijn natuurlijk nog veel andere voordelen die een sauna te bieden heeft, maar de bovenstaande zijn misschien wel het meest belangrijk. Genoeg redenen dus om je dagje naar een wellnessresort te boeken.