Hoortoestel nodig? Bezoek een audicien

De nieuws/forum site voor artsen

Hoortoestel nodig? Bezoek een audicien

AudicienHeb je last van gehoorproblemen en ben je op zoek naar een hoortoestel? Uit een onderzoek van de Wereldgezondheidorganisatie (WHO) blijkt dat zeker vijf procent van de wereldbevolking leidt aan gehoorverlies. Dat betekent dat 466 miljoen mensen problemen hebben met hun gehoor.

Ook in Nederland zet deze negatieve trend zich voort. Een op de tien Nederlanders heeft in meer of mindere mate gehoorverlies. Bij ouderen ligt het percentage nog hoger, 17 procent van de 65-plussers hoort slecht tot niet.

Hoe ontstaan gehoorproblemen?

Gehoorverlies kan meerdere oorzaken hebben. Zo kun je minder horen door oorsmeer of een gaatje in het trommelvlies. Dit wordt geleidingsgehoorverlies en is meestal niet blijvend.
Gehoorproblemen kunnen ook ontstaan door een oorontsteking, meestal bij kinderen. Over het algemeen gaat dat vanzelf over, maar soms zorgt het voor blijvende gehoorschade.

Het aantal Nederlanders met gehoorverlies door blootstelling aan lawaai neemt alarmerend toe. Het is vooral opvallend dat veel jongeren al grote schade aan het gehoor hebben. Ze luisteren naar harde muziek, vaak door koptelefoons of zogenaamde geluidspluggen. Bij concerten staat de muziek ook meestal veel te hard en wordt geen bescherming gedragen. Het geluid van de mobiele telefoon staat ook bij de meeste jongeren veel te hoog.

Hard geluid, of in andere woorden, lawaai zorgt ervoor dat de haartjes in het binnenoor blijvend beschadigd raken. Dit zorgt voor een gehoorprobleem.

Veel Nederlanders zijn terughoudend in het hulp zoeken voor hun gehoorprobleem. Een gehoortest doen is vaak een grote stap. Wist je dat je ook een online hoortest kunt doen?

Wat kan een audicien voor je betekenen?

Als uit de online hoortest blijkt dat je gehoorverlies hebt dan kun je het best naar een audicien gaan. De audicien zal een nieuwe test bij je doen. Dat kan op twee verschillende manieren. De piepjes test is de meest gebruikte gehoortest. Dit wordt een toonaudiogram genoemd. Het test de werking van het binnen-, en middenoor. De toonaudiogram controleert niet alleen hoe goed u hoort, maar ook waar het probleem zich bevindt.

De tweede manier om gehoorverlies te meten is via een spraakaudiogram.Via een hoofdtelefoon krijg je woorden te horen met andere luidheid. Hierbij moeten woorden worden nagezegd. De test laat zien of je nog verschillende klanken kunt onderscheiden.

Na de gehoortest krijg je een audiogram. Op basis van deze audiogram kun je de vervolgstappen met de audicien bespreken. Zo kun je een gehoorapparaat laten aanmeten of je krijgt een doorverwijzing naar een KNO arts.