Huisartsenpraktijk Raupp Vlagtwedde – Huisarts in de buurt

De nieuws/forum site voor artsen

Huisartsenpraktijk Raupp Vlagtwedde – Huisarts in de buurt

Een huisarts in de buurt kan jou te woord staan als je denkt problemen te hebben met je gezondheid. Je kunt telefonisch of soms zelfs via internet een afspraak maken en de klachten omschrijven. De assistente zal jou dan doorverwijzen naar de juiste professional en ervoor zorgen dat er een afspraak zal komen te staan.

Waarmee kan ik bij een huisartsenpraktijk terecht?

Een huisarts in de buurt wordt vaak steeds uitgebreider dan alleen de standaard huisarts. Zo hoef je niet direct naar het ziekenhuis en kun je (eerst) naar een praktijk in de buurt. Je vindt hier meestal de volgende diensten:

Huisartsen

Huisartsen kunnen op een vertrouwde manier antwoord geven op alle gezondheidsvragen en onderzoek doen naar de oorzaak voor jouw gezondheidsproblemen. Dit kan van alles zijn. Zij kunnen jou vervolgens weer doorsturen bij naar de juiste professional, het ziekenhuis of medicijnen voorschrijven die je vervolgens in de apotheek op kunt halen. Een tip bij de huisarts is het maken van een briefje met al jouw vragen, zo weet je zeker dat je niets vergeet.

Apotheek

In een apotheek kunt u direct na een doktersafspraak of bij herhaling de juiste medicijnen ophalen. De apothekers en apothekersassistenten kunnen jou antwoord geven op al je vragen en geven advies voor het gebruik.

Zorgcentrum

In grotere huisartsenpraktijken vind je ook een zorgcentrum. In een zorgcentrum kun je vaak beroep doen op de volgende diensten:

  • Chronische zorg. Tegenwoordig wordt er steeds vaker chronische zorg aangeboden bij een huisarts in de buurt. Een speciaal opgeleide praktijkverpleegkundige kan goede begeleiding bieden aan chronisch zieken en ouderen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld hulp aanbieden bij COPD en Astma.
  • Psychische zorg. Een praktijkondersteuner huisartsenpraktijk voor geestelijke gezondheid (POH GGZ) wordt steeds vaker stadaard in een huisartsenpraktijk. Zij bieden geestelijke gezondheidszorg en werken samen met de huisarts.
  • Diëtist. Goed eten is ontzettend belangrijk. Voeding levert namelijk de voedingsstoffen, mineralen en vitamines op die ons lichaam nodig heeft. Wanneer je ziek bent of bepaalde voedingsmiddelen niet mag eten, kan het soms lastig zijn om de juiste hoeveelheden toch binnen te krijgen. Hier kan een diëtist jou te hulp staan. Zij kunnen jou helpen om een goed schema op te stellen. Je kunt er ook voor kiezen een diëtist te bezoeken bij ondervoeding of overgewicht.
  • Orthopedische zorg. Orthopedisten bieden orthopedische hulpmiddelen en diensten. Zo kunnen zij bijvoorbeeld helpen wanneer je moet revalideren.
  • In de huisartsenpraktijk zit een speciale afdeling voor ouderenzorg. De ervaren medewerkers bieden de ouderen hulp aan zodat de kans op opname in het ziekenhuis of de verhuizing naar een verpleeg- verzorgingshuis verminderd is.

 

Naast het aanbieden van medicijnen en hulp is het belangrijk dat de patiënt weet hoe zij met de klachten om moeten gaan en wanneer zij de juiste medicatie moeten gebruiken. Voorkom verwarring en maak aantekeningen of vraag de dokter/professional voor een briefje. Bij vragen kun je het best bellen.