Kan het dragen van een beugel TMJ veroorzaken?

De nieuws/forum site voor artsen

Kan het dragen van een beugel TMJ veroorzaken?

Een TMJ is een dysfunctie in het kaakgewricht.Vaak werkt het gewricht tussen het slaapbeen en de onderkaak bij een TMJ niet meer goed. De term TMJ is engels en staat voor temporomandibular joint. Hiermee wordt vaak het kaakkopje in het kaakgewricht bedoelt. Een simpele uitleg voor een TMJ, is dat de harmonie van de kaakbewegingen verstoord is. En in het kort kan het inderdaad zo zijn dat een TMJ veroorzaakt wordt door een beugel.

Klachten.

De klachten van een TMJ zijn: pijn van het kaakkopje, pijn rond het oor en bovenkaak, hoofdpijn en nekklachten. Migraine kan ook een klacht zijn. Ook kan ’s nachts het knarsen van tanden voorkomen. Tevens zijn vermoeidheid bij het eten, kaak knallen en gezichtspijn, veel voorkomende klachten. Er wordt bij deze klachten altijd een neurologisch onderzoek gedaan om andere oorzaken uit te sluiten. Er wordt tevens gevoeld of het kaakkopje pijnlijk is en of de verschillende onderdelen van de kaak, juist bewegen.

Een beugel en TMJ.

Een TMJ kan veroorzaakt worden door een beugel. Maar dit hoeft niet. Het kan ook zijn dat de beugel juist een TMJ geneest. Het verplaatsen van tanden door een beugel zorgt voor een beter gebit. Maar een beugel verandert soms ook iets aan hoe de kaken zich bewegen.

Het kan zijn dat de beugel de kaken in een minder comfortabele positie brengt. Met een mogelijke TMJ als gevolg. Dit hangt compleet af van de invloed van de beugel op de stand van de kaken. Maar het kan ook zijn dat de beugel de stand van de kaken, zoals gezegd, corrigeert en comfortabeler maakt. Dan is een TMJ uitgesloten. Het kan ook zijn dat een beugel totaal geen invloed heeft op de stand van de kaken. Ook dan is een TMJ dankzij een beugel uitgesloten.

Een beugel kan door zijn invloed op de kaken, een ongelijke druk op de kaken creëren. Wanneer je een van bovenstaande TMJ symptomen en -klachten begint te ervaren, met name sinds het begin van het dragen van een beugel, moet je dit melden bij je orthodontist. Het kan zijn dat de orthodontist inderdaad een beginnend TMJ vaststelt. Het goede nieuws is dat een nieuw afgestelde beugel de TMJ weer kan doen laten verdwijnen. Zowel een beugel als Invisalign (doorzichtige beugel) kunnen een TMJ veroorzaken, maar ook weer corrigeren. Voor meer informatie over TMJ kijk je op:Wikipedia en voor behandelingen ga je naar deze gespecialiseerde orthodontist in Schiedam