Pedelec fietsen versus e-bikes

De nieuws/forum site voor artsen

Pedelec fietsen versus e-bikes

Wat is een Pedelec-fiets? Het woord Pedelec is afgeleid van pedaal elektrische fiets. Technisch gezien zou dit elke elektrische fiets moeten betekenen, aangezien ze bijna allemaal pedalen plus elektrische ondersteuning hebben. In de branche is het echter een specifiek type elektrische fiets gaan betekenen.

Een Pedelec-fiets geeft je alleen elektrische ondersteuning als je trapt; de hoeveelheid ondersteuning is gekoppeld aan je trapbeweging. Dit in tegenstelling tot e-bikes met gaspedaal, waarbij je de wielen kunt laten draaien zonder te trappen.

Met een Pedelec-fiets krijg je geen hulp als je niet trapt. Op het moment dat je stopt met trappen, stopt de motor met assisteren. Bij deze fietsen is het idee dat een elektrische fiets een gratis ritje is (zoals een motorfiets of een auto) gewoon niet waar. Ook als de heuvels erg steil worden, zul je waarschijnlijk veel moeten helpen. Aan de andere kant ga je gemakkelijk kleine heuvels op, als je een hoog ondersteuningsniveau gebruikt. Kijk voor meer informatie op https://www.stromerpedelec.nl/.

Voors en tegens van Pedelec-fietsen 

Veel mensen geven de voorkeur aan Pedelec-fietsen omdat het vermogen je eigen inspanningen weerspiegelt, wat zorgt voor een natuurlijker fietsgevoel, in plaats van het meer motorachtige gevoel van het gebruik van een gaspedaal om de motor in te schakelen.

Anderen geven de voorkeur aan Pedelec-fietsen omdat ze “je eerlijk houden” in de zin dat je te allen tijde moet trappen – je kunt niet zomaar kiezen voor alleen gas geven. Aan de andere kant kan deze optie handig zijn als je tijdens het fietsen kniepijn of een ander soort blessure krijgt.

De optie voor gaspedaalkracht kan erg handig zijn voor pull-offs, vooral op een helling. Een gashendel kan handig zijn bij het passeren van obstakels bij lage snelheden. 

Sommige Pedelec-fietsen hebben vertraging, andere niet

Bij sommige Pedelec-fietsen treedt de ondersteuning direct in werking wanneer je begint te trappen; bij anderen is er een vertraging van één tot drie seconden. Er zijn voor- en nadelen aan beide. Bij het optrekken op een helling is het erg handig om de Pedelec-assistentie meteen in te schakelen. 

Koppelsensoren versus cadanssensoren op elektrische fietsen

Pedelec-fietsen gebruiken ofwel een koppelsensor of een cadanssensor. Een koppelsensor reageert op hoe hard je trapt en past zich dienovereenkomstig aan. Een cadanssensor reageert eenvoudig op het al dan niet trappen. Bij een Pedelec-fiets die een cadanssensor gebruikt, wordt het ondersteuningsniveau bepaald door het ondersteuningsniveau dat je op de console hebt gekozen, niet door hoe hard je trapt. 

Bij een Pedelec-fiets met een koppelsensor wordt het ondersteuningsniveau geregeld door twee variabelen: hoe hard je trapt, vermenigvuldigd met het door jou gekozen ondersteuningsniveau.

Koppelsensoren zijn geavanceerder en vertrouwen op complexe feedbacksystemen. Ondanks hun complexiteit werken ze opmerkelijk goed op fietsen van goede kwaliteit, zoals de stromer pedelec. Sommige mensen zeggen dat ze een natuurlijker gevoel geven tijdens het fietsen door je inspanningsniveau na te bootsen.