Veilig door huis bewegen met de juiste hulpmiddelen

De nieuws/forum site voor artsen

Veilig door huis bewegen met de juiste hulpmiddelen

Ben jij slecht ter been, dan kan het soms nog wel eens moeilijk zijn om vrij en veilig te bewegen in huis. Je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat je lelijk ten val komt. Wil jij je toch verantwoord kunnen verplaatsen? Misschien dat bepaalde hulpmiddelen jou daar bij kunnen helpen!

 Welke hulpmiddelen zijn er?

Afhankelijk van jouw situatie kan je er voor kiezen om met behulp van hulpmiddelen veiliger door het huis te bewegen. Denk bijvoorbeeld aan een rolstoel of rollator. Maar ook met bepaalde woningaanpassingen maak jij jouw woonomgeving stukken veiliger. Benieuwd wat voor jou de beste oplossing is?

Rolstoel

Elke rolstoel is anders. Zo heb je bijvoorbeeld een rolstoel voor zowel binnen als buiten, maar ook sportrolstoelen en opklapbare rolstoelen. En wil jij zelf bewegen of geduwd worden? Dit zijn allemaal zaken die je in overweging moet nemen bij het bepalen van de juiste rolstoel. Voor gebruik in huis is het in ieder geval goed denkbaar dat je een compacte en wendbare rolstoel zoekt. Je wilt natuurlijk niets omstoten met jouw rolstoel.

Rollator

Wil jij graag veilig door het huis bewegen, maar heb je geen zin om in een rolstoel te zitten en wil je liever zelf lopen? Dan is een rollator de perfecte oplossing. Ga je een rollator kopen, meet dan wel eerst de afmetingen van de deuropeningen. Zo weet een verkoper precies welke rollator wel en niet geschikt is voor jou woning.

Net als bij een rolstoel geldt ook hier weer: bepaal van tevoren hoe je de rollator wilt gebruiken. Moet hij makkelijk in te klappen en op te bergen zijn, dan kies je een lichte en compacte rollator. Ben je juist van plan om vaak met het openbaar vervoer op pad te gaan, dan is een zijwaarts opvouwbare rollator juist heel handig.

Woningaanpassingen

Bevind jij je veel in huis, dan kunnen woningaanpassingen jouw woning een stuk comfortabeler maken. Denk bijvoorbeeld aan een antislipvloer of drempelhulp. Maar ook trapliften of complete renovaties van bad- en slaapkamers behoren tot de opties.

Met de juiste woningaanpassingen kan jij jouw huis ook rolstoelvriendelijker maken voor als je bijvoorbeeld veel door het huis beweegt in een rolstoel. Dit scheelt je uiteindelijk veel ongemakken.

Veiligheid voorop

Kies je voor een rolstoel of rollator, laat deze dan regelmatig controleren en wanneer nodig repareren. Zo ga jij altijd veilig op pad en voorkom je ongelukken! Ben je slecht ter been? Dan is een traplift een perfecte én veilige oplossing.