Wetenschappers maken neuraal netwerk dat huidkanker beter herkent dan artsen
Een team van Duitse, Amerikaanse en Franse wetenschappers heeft een neuraal netwerk ontwikkeld dat beter dan artsen in staat blijkt om gevallen van huidkanker te herkennen. De meeste dermatologen werden door de kunstmatige intelligentie verslagen.
Het deep learning convolutional neural network werd getraind door meer dan honderdduizend afbeeldingen van zowel kwaadaardige als goedaardige melanomen. De prestaties van het netwerk zijn daarna vergeleken met de diagnoses van 58 dermatologen uit zeventien landen, waarvan ruim de helft meer dan vijf jaar ervaring heeft.
Er werden daarbij afbeeldingen van kwaadaardige en goedaardige melanomen getoond, aangevuld met foto’s van moedervlekken. Uiteindelijk bleken de artsen in 86,6 procent van de gevallen huidkanker te herkennen, terwijl het neurale netwerk op 95 procent uitkwam. In een latere fase kregen de artsen nadere medische informatie over de patiënten en afbeeldingen met close-ups. Op basis daarvan steeg het accuraat herkennen van melanomen naar 88,9 procent. Het neurale netwerk moest het enkel doen met de afbeeldingen en kreeg geen nadere informatie.
Het neurale netwerk blijkt een hogere gevoeligheid te hebben, omdat het minder melanomen heeft gemist. Daarnaast heeft de kunstmatige intelligentie minder vaak een verkeerde diagnose gesteld, waarbij bijvoorbeeld goedaardige moedervlekken toch als kwaadaardig melanoom werden aangemerkt. Volgens de Duitse professor Holger Haenssle is hiermee aangetoond dat neurale netwerken beter kunnen presteren dan ervaren dermatologen. Hij stelt dat er door de betere prestaties van de ai op termijn waarschijnlijk minder onnodige chirurgische ingrepen zullen plaatsvinden.
Het onderzoek heeft nog enkele beperkingen. Zo wisten de dermatologen dat ze zich in een kunstmatige situatie bevonden en dus geen impactvolle beslissingen hoefden te nemen voor echte patiënten. Daarnaast toonden de in de test gebruikte afbeeldingen voornamelijk melanomen en moedervlekken bij mensen met een blanke huidskleur.
Kwaadaardige melanomen komen steeds vaker voor. Wereldwijd zijn er jaarlijks naar schatting 232.000 nieuwe gevallen, waarbij 55.500 patiënten aan de gevolgen overlijden. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Oncology, onder de titel Artificial intelligence for melanoma diagnosis: How can we deliver on the promise?
Bron: https://tweakers.net/